• Gratis bezorgd & opgehaald in NL
  • Bij ons betaal je geen borg!
  • Klanten geven ons een 9.4!

Buiten projecteren met een beamer

Kun je buiten projecteren met een beamer?

Ik schrijf deze blog omdat we de vraag regelmatig krijgen, zeker richting de EK en WK periode, want wie wil dat nou niet, lekker met alle vrienden en buren in de tuin voetbal. "Kan ik met een beamer buiten projecteren onder de overkapping".
Als ik deze vraag krijg ben ik al enigszins opgelucht, het feit dat er al gesproken worden over een overkapping maakt dat de klant in elk geval snapt dat licht niet bevorderlijk is voor het projecteren met een beamer. Toch blijft dit altijd een lastig topic, want of dit kan hangt van een aantal omstandigheden af en die zijn niet altijd gemakkelijk even per mail uit te leggen.

Eigenlijk zijn er 2 belangrijke vereisten:

1. Het moet laat genoeg zijn zodat de zon onder is en het buiten volledig donker is (rond 22:00 in de zomer)
Omdat een beamer het beeld op een muur/projectiescherm projecteert middels licht, is ander licht zoals UV/zonlicht dus van negatieve werking op de projectie het makkelijkste is dus wachten tot het donker is, maarja, wat als dat niet anders kan, wat als de voetbalwedstrijd om 21:00 's avonds begint en het nog niet donker is in de zomer?

Of

2. Je moet zorgen voor zoveel beschutting dat de plek waar het projectiescherm staat sterk is verduisterd.
Omdat de beamer niet tegen daglicht kan, zul je als je toch eerder op de da wilt kijken de plek waar de beamer projecteert moeten verduisteren. Dit kan door het gebruik van (niet deels-lichtdoorlatende) partytenten of parasols maar bijvoorbeeld soms ook onder een overkapping.
Of dit écht lukt hangt natuurlijk af van de hoeveelheid verduistering die je kunt realiseren, een klein beetje schaduw is niet genoeg. Er moet ook geen indirect UV licht zijn op de plek van de projectie.
De overkapping moet dus groot genoeg zijn zodat de muur of het scherm waarop geprojecteerd wordt vergenoeg onder de overkapping kan staan.
Daarnaast kun je ook geluk hebben met het weer, één klein beetje bewolking kan een groot verschil maken.


En een sterke daglicht beamer huren dan?
Daar kan ik kort over zijn daglicht beamers bestaan niet! Natuurlijk zijn sommige beamers sterker dan andere beamers. Dit wordt uitgedrukt in ANSI lumen, hoe meer licht een beamer projecteerd hoe sterker de lamp van de beamer (hoe meer ANSI lumen)
Een beamer met meer ANSI lumen kan dus grotere projecties maken of onder lichtere omstandigheden projecteren.
Ze kun je met een beamer van 3000 ANSI lumen niet veel groter projecteren dan 2 meter, zelfs in een verduisterde ruimte. Bij de 4000 ANSI lumen beamer kun je in een volledig verduisterde ruimte wel 3 meter projecteren en met een 6000 lumen beamer kun je in een volledig verduisterde ruimte wel 5 meter breed projecteren.
*

* In bovenstaand voorbeeld is gebruik gemaakt van een 5000 lumen beamer en 3m fastfoldscherm 

Beamers met 2000, 2500, 3000 of 3500 lumen worden voornamelijk gebruikt voor kleinere projecties en noemen we ook wel eens huis-tuin en keuken beamers. Ze geven prachtig beeld maar niet onder lichte omstandigheden.

4000 lumen beamers zijn al een stuk sterker en worden echt gepruikt voor wat grotere projecties.

5000, 6000 en 7000 lumen beamers worden ook wel eens daglicht beamers genoemd, feitelijk is dit onjuist want ze kunnen nog steeds niet buiten op een openveld worden gebruikt. Wat dit betekent is dat als je dit soort beamers gebruikt in een ruimte waar veel kunstmatig licht is of waar veel indirect zonlicht is, bijvoorbeeld in een kantoren complex waar de ramen niet kunnen worden verduisterd.


Hier onderstaand wat voorbeelden, waarbij buiten wordt geprojecteerd, op de linker foto is een projectie van 3 meter breed te zien dit is in juli midden in de zomer, de foto is genomen om 21:45, met een 6000 lumen beamer.
Op de rechter foto zie je een 5000 lumen beamer op een doek van 175cm breed. de foto is genomen midden op de dag augustus om 16:07 in de middag.
In het laatste voorbeeld zie je een Fastfoldscherm 3 meter in combinatie met een 7000 lumen projector om 21:45 genomen in juli.


Klik op onderstaande buttons om naar alle beamers en schermen te gaan: